15-11-2014 hulphond les 2

Vandaag was de tweede les van de cursus hulphond door Judith Kamminga. Deze keer stond het apporteren op het programma.
Omdat Jet kauwde op de sokkenbundel, stapte Judith over op haar portemonnee. Hier kauwde Jet inderdaad niet op. Het lukt Judith vlot om Jet de portemonnee van de grond op te pakken. Na wat onzekerheid (en afleiding van Max)bij de start, deed ze dat ook bij mij.
In huis met mijn eigen portemonnee was het nodig om weer bij stap 1 te beginnen. Het blijft fascinerend om te zien hoe het leerproces werkt en hoeveel factoren een rol spelen. Om die reden was het ook weer erg boeiend om te zien hoe verschillend de honden van cursisten reageerden.

De lade van Judith haar kastje in onze keuken duwt Jet helemaal dicht, al is de zuiverste uitvoering nog niet stabiel. Om dezelfde lade in het leslokaal dicht te duwen, was het ook nodig om dit vanaf stap 1 op te bouwen. Ze was nu wel veel sneller bij het einddoel. Het maakt voor haar (en mij) ook uit of er publiek is.
Na vorig weekend heb ik met Jet een begin gemaakt met het dicht duwen van de keukendeur. Dat vindt ze ingewikkelder. Dat komt aan de ene kant omdat ze deze deur ook vaak met haar neus juist open maakt. En aan de andere kant omdat ik wil dat ze de deur niet alleen dicht duwt, maar ook in het slot duwt. Dat lukt nu als de deur 20 cm open staat.  

Om de afleiding voor de andere honden te verkleinen was Max (Judith haar hond) samen met Jet in de keuken. Terwijl de lessen door liepen, bloeide er liefde op tussen Max en Jet! En dat terwijl ze elkaar vandaag pas voor de tweede keer zagen. Zie de foto's en het filmpje.