12-12-2014 oefenen duwen deur en la

Het onderdeel duwen uit de hulphondcursus oefenen we met een la in het leslokaal, de keukendeur en de kamerdeur.

Bij het duwen van de la is voor Jet de moeilijkheid om haar neus tijdens het dicht duwen helemaal tegen de la aan te houden. Ze heeft de neiging om de la een flinke zet mee te geven, waardoor de la het laatste stukje voor haar neus uit dicht klapt. De kunst is dat ze rustig de la dicht duwt. We hebben momenteel 90% score.
Bij het dicht duwen van de deur heb ik geoefend op het dicht duwen zonder dat ze met haar poot de deur aanraakt. Soms schraapt ze met haar nagel langs de deur. Dat komt omdat ze zo snel loopt dat ze daardoor met haar poten tegen de deur aan komt. Als ze te fanatiek wordt, zet ze soms haar poot gericht in om de deur dicht te duwen. Dan stop ik even met oefenen.
De overstap naar de kamerdeur bleek voor Jet ingewikkelder dan ik had gedacht. Het heeft een week geduurd voordat ze bij deze deur de vraag begreep. Sinds vandaag lukt het om de deur half open te zetten. Ik sta zelf nog dicht bij de deurpost.
Omdat het duwen van de la en de deuren het mooiste gaat als Jet dit vanuit relatieve rust doet, werkt het bij haar het beste om dit kort te oefenen. Als ik de oefening de eerste keer vraag, heeft ze wel altijd nadenktijd nodig. De aanlooptijd blijft nog steeds, wel wordt ze steeds stabieler in het duwen van de (half tot helemaal open) deur zonder poot en met haar neus tegen de helemaal geopende la.

Ondanks dat het trekken van een lade tijdens de laatste les erg goed ging, heb ik er voor gekozen om dat onderdeel tot gisteren nog niet te oefenen. Eerst wilde ik het duwen bevestigen en slordigheden er uit te trainen. En Jet daarnaast leren dat het nog steeds de bedoeling is om een lade dicht te duwen, ondanks dat er een touwtje aan het handvat hangt. Een enkele keer is Jet tijdens het oefenen zo gedreven dat ze aan het touwtje trekt, in plaats van de lade dicht duwt.
Zoals Judith al zei, blijkt het trekken het makkelijkste onderdeel, ook voor Jet. In het filmpje is de tweede oefensessie met het trekken (en de eerste keer buiten) te zien. Ik ben te laat met clicken, maar Jet trekt met overgave. Dat zal straks in de keuken van pas komen als ze een zwaar gevulde keukenla open mag trekken.