7-12-2014 oefenen aangeven

Het aangeven ligt Jet goed. Bij dit onderdeel is de moeilijkheid dat ze wacht tot ik het vraag, niet wacht als ik het gevraagd heb, niet kauwt op mijn portemonnee, het in mijn hand legt in plaats van gooit en het aan mijn voorkant (in plaats van zijkant) aangeeft. Het wachten, niet kauwen en aangeven gaat 9 van de 10 keer goed. Soms duurt het een halve minuut voordat ze na mijn vraag naar de portemonnee loopt. Ik blijf ondertussen (on)geduldig naar mijn portemonnee staren. Hoe lager de mentale spanning, hoe meer ruimte Jet in haar hoofd heeft om na te denken, hoe groter de kans dat ze de opdracht meteen (goed) uitvoert. Ik heb de logica van het opbouwen van spanning bij deze oefening nog niet ontdekt. Het is niet gekoppeld aan de trainingsduur of moeilijkheidsgraad.
Voor mezelf is het een uitdaging om te wachten als ze niet direct regeert op mijn vraag. Ook het stil houden van mijn hand, precies op het goede moment clicken en vooral niet clicken als het beter kan, blijven aandachtspunten voor mezelf.
De afgelopen 2 weken heb ik gebruikt om het apporteren te bevestigen. Omdat het nu aardig naar wens gaat, ben ik sinds eergisteren begonnen met het vergroten van de afstand, afgeven tijdens staan en de portemonnee vanaf de eerste traptrede pakken (eerste keer dat ik het vraag in het filmpje). Het lijkt voor Jet allemaal geen verschil te maken.

Het oefenen van het apporteren van mijn portemonnee had laatst een onhandige en achteraf grappige bijkomstigheid. Ik stond bij de betaalautomaat in een parkeergarage met tas, maar zonder portemonnee..... Die lag thuis op de pot met hondensnoepjes klaar om te oefenen.