24-1-2015 vervolgles hulphond

Gisteren gaf Judith een vervolgles voor de hulphondoefeningen. Na afloop waren de andere cursisten en ik vol inspiratie en motivatie door Judith haar tips en ideeën.

Ter voorbereiding van de les hadden we een oefensessie van Jet gefilmd, zodat Judith feedback kon geven. Zie het filmpje onderaan de pagina.

Naast het geven van voorwerpen oefen ik al langer met het aangeven van een kunststof brillenkoker (is harder dan leren portemonnee en nodigt daardoor minder uit tot kauwen). Sinds een week of 2 oefen ik met het geven van een lepel en een voerbakje. Het oppakken is lastig voor Jet, waardoor ze bij deze voorwerpen er soms voor kiest om haar poot er op te zetten. Daardoor schieten ze weg, gaat ze er achteraan en duurt het soms even voordat ze het oppakt en geeft. Ik was al lang blij dat ze deze metalen voorwerpen toch oppakte en clickte daar ook voor.
Volgens Judith is het tijd Jet makkelijker te maken en om de norm te verhogen bij het oppakken (en geven) van de metalen voorwerpen. Ik ben weer gaan zitten en leg het voorwerp tussen mijn voeten. Als Jet met haar poot naar de lepel of het bakje gaat, haar ik het voorwerp weg. Ze moet dan eerst opnieuw zitten, daarna leg ik het voorwerp weer op de grond en heeft ze een nieuwe kans. Na 5 missers ging het oppakken goed! Het kwartje is natuurlijk nog niet direct gevallen, maar Jet is duidelijk aan het nadenken wat ik bedoel. Dat is zo ontzettend leuk om te zien. En ook voor mij is het fijn dat iemand anders met een frisse blik mee kijkt, tips geeft en we daardoor weer stappen verder komen.