17-2-2015 TTouch les 2

Afgelopen vrijdag deed Jet mee met de tweede les van de cursus TTouch door Frijke Dijkstra. Omdat er in de tweede en derde les met de honden geoefend ging worden, vroeg dit voorbereiding voor Jet.
Met Jente had Jet al een paar keer contact gemaakt en gespeeld in het verleden. Dit hebben we opgefrist door de dames een paar keer voor de behendigheidles op het veld los te laten. Jet herkende Jente snel en wilde spelen.
Vera de teckel was nieuw voor Jet. Om deze dames aan elkaar te laten wennen (voor Vera zijn nieuwe en grote honden spannend), hebben we meerdere keren gewandeld. Eerst op afstand, daarna hebben we met steun en afleiding van Loki samen op gelopen en tot slot op het terrein van de hondenschool een rondje.
Op afstand en na hun kennismakings-snuffel kunnen Vera en Jet beide gewenst en goed omgaan met elkaar. Het eerste contact in elkaars nabijheid roept voor beide nog spanning en kort geluid op. Voor Vera omdat Jet wil snuffelen, voor Jet omdat Vera in haar spanning soms heel snel op en neer rent en blaft.
De voorbereidingen wierpen hun vruchten af; Jet heeft in de les niet naar Vera geblaft, alleen gekeken! Wel blafte Jet naar een nieuwe klant terwijl ze aan de lijn in de bak liep, maarja een kniesoor die daar op let. Zoals Frijke had aangegeven heb ik op dat moment vooral heel veel uitgeademd en op en neer gelopen om bij Jet (en mezelf) de spanning af te laten vloeien. Na een paar minuten lukte dat voor ons beide. Een goed oefenmoment, al missen we beide vergelijkbare situatie voor de ervaring.

Voor Jet en mij was dit (aan de lijn met mij oefeningen doen, met  andere honden op afstand) het belangrijkste onderdeel van de les. Maar het doel van deze cursus was toch echt TTouch. Het eerste deel was ik nog zoekende wat en hoe ik het grondwerkparcours ging lopen en wanneer ik de touches ging geven. Dat had zijn weerslag op Jet, ze was afgeleid en het lukte niet om haar uit te laten voeren wat ik bedoelde.
Vanaf het moment dat ik een plan had en Jet voor korte, gewenste stukken ging clicken, was ze goed bij de les. Ook kwam ze tussendoor contact zoeken, wat een uitgelezen moment was om touches te geven. Bij ons beide kwam meer rust en concentratie. Ik schat dat onze spanningsboog na ruim 20 minuten op was.
Voor mij was het heerlijk om zelf met Jet aan een les deel te kunnen nemen. Daarnaast was het mooi om te merken hoe het grondwerk en de touches Jet hielpen met fysieke en mentale balans.