21-2-2015 TTouch les 3

Voor Jet was de grootste uitdaging van de derde en laatste TTouch les, het buiten oefenen met Vera op afstand. Door afwezigheid van Loki, viel het Jet zwaar. In eerste instantie blafte ze uit opwinding naar alles in het algemeen en de verwachting van honden in het bijzonder. Pas later zag ze Vera en blafte ze naar haar. Met veel geduld en weg lopen, lukte het haar daar uit te krijgen.
Daarna konden we aan de slag met het grondwerk. Het parcours hielp Jet om haar focus te verleggen naar zichzelf en ons samen. Korte stukken was ze geconcentreerd bezig met de slalom en het labyrint. Daarbij hielpen ook de touches, die gaven voor mij een gerichte invulling van ons 'aaimoment' en haalden Jet haar aandacht naar haar lijf en mij. Het oefenmoment was kort (15 minuten) en intensief, maar voor ons beide voldoende.

Bij de evaluatie en het invullen van het observatieformulier bleek dat Jet zich overal door mij aan laat raken. Waarbij haar poten en staart soms nog wat kietelige zones zijn. Door de benoeming realiseerde ik me dat we daarmee op jonge leeftijd een belangrijk doel hebben gehaald!
Via een omweg komt dit mede door een TTouch workshop die ik 15 jaar geleden met Pien heb gedaan toen ze een jaar was. Tijdens die les bleek dat haar staart een no go zone was. Door daarna veel te oefenen met aanraken in het algemeen en TTouches in het bijzonder, vond Pien het uiteindelijk zelfs fijn als ik haar staart aanraakte. Hier heb ik onder andere van geleerd dat en hoe belangrijk het is om je hond zijn leven lang bewust aan te raken. Ook dat oefenen met aanraken zijn vruchten afwerpt en gericht aanraken een hond ook emotioneel kan helpen.
Bij Jet heb ik vanaf pup veel aandacht geschonken aan het wennen aan aanraken. Zij is daardoor en waarschijnlijk ook van zichzelf veel fysieker ingesteld dan Pien. Jet zoekt het lichamelijke contact vaak en veel op. Daarin is het mooi om te zien dat ze de touches in het begin slechts kort toe liet en het nu langer en op meer plaatsen kan hebben.

Deze TTouch cursus heeft mijn interesse gewekt naar wat er nog meer te leren valt op dit gebied. Ik kijk uit naar de vervolgcursus die Frijke Dijkstra in de planning heeft.
Voor Jet en mezelf is de lesstof een waardevolle aanvulling, die ons kan helpen bij het vinden van meer zelfvertrouwen en ontspanning met andere honden in zicht. Daarnaast sluit de visie van TTouch aan bij mijn lessen en hoop ik in de toekomst een manier te vinden om onderdelen uit TTouch in de lessen te integreren.