29-3-2015 Jet en onze katten

Jet heeft met onze twee katten een soort haat-liefde verhouding. Ze ziet het als haar taak ze non-stop in de gaten te houden. Als haar emmertje te vol is, staat en drijft ze als een Border Collie op onze katten. Is het zover dat Jet al aan haar tax zit, dan jaagt en hapt ze (in de lucht) naar ze. Hierdoor zijn de katten in Jet haar leven een grote onrustfactor. Maar dat is gelukkig niet alles!
Er staat tegenover dat ze (vaker dan het ongewenste gedrag) veel sociaal, vriendschappelijk contact met onze katten heeft. Het is nog steeds niet gelukt om beide uitersten te filmen, de foto's geven een impressie.

De stoere, zwarte kat is stoïcijns en wordt niet zo snel warm of koud van Jet haar reacties op haar. Als Sjors zat is van Jet, loopt ze weg of en haalt uit. Waardoor Jet voor deze kat het meeste ontzag heeft. Eet Sjors Carnibest uit Jet haar Kong, dan wacht ze tot Sjors weg gelopen is of wij Sjors weg gestuurd hebben. Als Sjors voorbij loopt, registreert Jet dit altijd en blijft in 75% van de situaties liggen. Sjors zoekt Jet niet actief op, maar gaat haar ook niet uit de weg.

Het contact tussen onze andere kat Bibi en Jet, is bovenstaande in het kwadraat, zowel in positieve als negatieve zin. Bibi heeft niet zonder reden de bijnaam Hare Majesteit. Zij doet wat zij wil, op haar moment en haar manier. Als dat 10 keer langs Jet lopen is, inclusief miauwen en oogcontact, dan doet zij dat! Dat Jet (en wij) daar soms horendol van worden, is niet haar probleem. Ze vindt het wel spannend als Jet met snelheid achter haar aan komt, waardoor ze dan nog sneller weg loopt, waarmee Jet en Bibi elkaar versterken.
Loopt Jet langzaam naar Bibi toe, dan verlegt Bibi haar miauwen, dat eerst voor ons bedoeld was, vaak naar Jet. Aangezien Jet ALTIJD op Bibi haar miauwen reageert, is reactie gegarandeerd. Daar ontstaan ook geregeld mooie situaties door. Bibi loopt dan met een hoge krulstaart onder Jet haar kin of buik door. Of gaat voor haar zitten en gaat met haar neuzen. In het begin was dann Jet in conflict omdat ze het erg spannend vond. Inmiddels hebben ze samen een mooie vorm van contact en communicatie ontwikkeld en kan Jet beter inschatten wat Bibi haar intentie is.

Ik vrees dat Jet het als haar levenstaak zal blijven beschouwen om over onze katten te waken. In het streven de onrust af te laten nemen, splitsen we op, belonen (en clicken) we Jet als ze blijft liggen terwijl een van de katten voorbij loopt. Ondanks dat, genieten we ook van het andere uiterste in hun contact in positieve zin!
We hadden 2,5 jaar geleden nooit verwacht dat het contact tussen onze katten en Jet zover zou komen. Als pup schoot Jet al in de stress (en blafte) als ze langer dan 1 seconde naar de katten keek. Nu voert ze hele gesprekken met de katten en ligt ze languit naast ze te slapen!