20-4-2015 leerproces met onze katten

Een blog over hoe wij Jet hebben begeleid in het leerproces bij het wennen aan onze katten.

Geen katten in inprentingperiode
Bij de fokker heeft Jet geen katten gezien, hooguit heeft ze geroken dat er een kat in het tuinhuisje verbleef.

Als pup blaffen naar katten
Als pup van 8 weken kon Jet 1 seconde stil naar een van onze katten kijken, daarna schoot ze zo hoog in de stress dat ze ging blaffen. Het blaffen probeerde ik te voorkomen door haar met mijn stem te belonen als ze stil was. Ook deed ik mijn best de tijd van kijken zo kort te houden dat ze stil bleef (dag 1 was dat 1 seconde, dag 4 was dat 4 seconden). Om haar uit het kijken te krijgen, bewoog ik zodat ze naar mij keek en eventueel met mij mee bewoog. Of ik maakte een geluid door bijvoorbeeld op de grond of tafel te tikken. Als het lukte om Jet voor het blaffen uit het kijken te halen, beloonde ik haar met mijn stem. 

Pupren in keuken
Om het niet alleen onszelf, maar ook Jet, Pien (onze andere hond die er toen nog was) en de katten gemakkelijker te maken, hebben we een maand een pupren in de keuken geplaatst. Op deze manier kon Jet aan de ene kant van het hekje los lopen zonder lijntje. De katten en Pien hadden hun eigen ruimte zonder de dreiging van bemoeienis van Jet. Het gaf ons vooral wat lucht omdat het begeleiden van het contact tussen Jet en de katten en Pien een erg intensieve bezigheid was. De eerste periode was het noodzakelijk om iedere seconde dat ze wakker was een oog op haar gericht te houden, anders was de kans groot dat Jet ons te snel af was.

In huis aan lijntje om jagen te voorkomen
Vanaf dag 1 tot en met dat Jet 8 maanden oud was, had ze in huis een dun, kort puplijntje achter zich aan slepen. Dat was de noodrem voor ons om te voorkomen dat ze achter de katten aan kon rennen. Wat ze vanaf de eerste dag deed als wij niet snel genoeg waren of de katten juist te snel of te dicht bij passeerden.
Na de eerste weken werd Jet steeds vrijer naar de katten en probeerde ze de katten soms ook uit te dagen tot spel. Iedere vorm van reactie van de katten was succes voor Jet. Het bleef voor ons de kunst om goed op te letten en zowel Jet als de katten te begeleiden naar gewenst gedrag.

Haakje op woonkamerdeur
Om de katten een Jet-vrije zone te geven, zat er vanaf de eerste dag een haakje op de deur van de woonkamer. De katten maakten (en maken) dankbaar gebruik van de mogelijkheid om daar doorheen te glippen. Als Jet in de woonkamer is, wil ze graag bij de deur liggen. Niet alleen omdat het daar koeler is, ook om als portier te fungeren. Wat betekent dat ze de katten er soms wel, soms niet door laat. Als we weten dat er een kat aan de andere kant van de deur wacht, roepen we Jet bij de deur weg. Dat vroeg en vraagt soms heel veel overtuiging, verleiding e.a.

Gedrag van de katten
Na een paar weken kregen de katten door dat het hielp om hoog te gaan zitten of op afstand voorbij te lopen. Vanaf dat Jet een jaar bij ons in huis was, leken de katten en zij meer aan elkaar gewend en een vorm van samenleven te hebben gevonden. Alsof de katten vanaf dat moment zich erbij neer legden dat Jet bij ons woonde.
In de loop van het tweede jaar is het contact veranderd van gedogen naar sociaal contact en ook positieve interactie. Vanaf die tijd kregen de katten weer meer hun eigen gedrag en air terug. Daardoor bleven ze vaker zitten of gingen languit op de grond liggen. Deze houding was (en is) de beste remedie om ongewenst gedrag van Jet te voorkomen.
Het gedrag van de grijze kat heeft in het verleden en heden altijd meer reactie bij Jet opgeroepen dan het gedrag van de zwarte kat. Dat komt omdat ze Jet in het begin spannend vond (en daardoor snel weg rende e.a.). Nu komt dat omdat ze heeft besloten vriendschap met Jet te sluiten. Dat uit ze door actief het contact met Jet te zoeken door naar haar te kijken, miauwen, neuzen, onder haar door te lopen, kopjes te geven en bij haar te liggen. Dat alles vraagt natuurlijk om een tegenreactie van Jet.
De zwarte kat is stoïcijns en doet vooral haar eigen ding. Als ze Jet te opdringerig vindt miauwt ze en geeft ze een tik.

Opsplitsen
Zowel de katten als Jet reageren goed op opsplitsen. In het klein door een voet, hand of been. Wat groter door er tussen te staan of lopen. Maar ook door Jet op haar kussen te laten liggen of de katten in de woonkamer te zetten met de deur dicht.
In het filmpje een voorbeeld van hoe het verloopt als we niet ingrijpen. Jet staat tussen Bibi en de werkkamer (waar ze eet en kattenbak staat). Als een van ons naar de werkkamer lopen, loopt Jet voor ons uit de werkkamer in. Dat is genoeg voor Bibi om achter ons aan te lopen naar de werkkamer.

Proces
Ondanks dat de katten de grootste onrustfactor waren en zijn, is het mooi om te zien hoe de katten en Jet naar elkaar toe zijn gegroeid. In Jet haar puptijd durfde ik niet te dromen van dit resultaat. Hopelijk lukt het ons om met het voortzetten van de huidige begeleiding om Jet haar ongewenste reactie op de katten af te laten nemen. En ondertussen blijven we genieten van de prachtige sociale interactie tussen Jet en haar kattenvriendinnen.