3-6-2016 Jets Makkelijke Moestuin


Dit is ons derde jaar waarin we moestuinieren volgens Jelle's Makkelijke Moestuin. Volgens Jet heet het Jet's makkelijke en ontspannende moestuin. Doordat de 4 moestuinbakken binnen 5 meter staan, is het voor Jet overzichtelijk waar ik ben. Dat geeft haar de ruimte in haar hoofd om ondertussen in de wei te scharrelen. Of als ik mijn handschoenen laat slingeren, om mijn handschoenen ergens te begraven. En de handschoenen na een week of maand weer op te graven en als buit mee door de wei te rennen.

Als Jet klaar is met scharrelen komt ze bij de moestuinbakken liggen. Het liefst ligt ze tegen mijn been aan, maarja ook binnen de 5 meter beweeg ik van de ene naar andere bak of vak. Als alternatief ligt ze vaak tegen de rand van een van de middelste bakken. Van hieruit overziet of beter gezegd 'overruikt' zij de omgeving en neemt ze terwijl ik langs loop graag een aai of oogcontact in ontvangst.
Als het moestuinmoment afgesloten wordt met water geven, doet Jet actief mee. Het water uit de pomp is pas interessant als ik daar met een bakje water uit schep. Zo drinken en geven we 'samen' water.

Door de opstaande randen was het voor Jet vanaf het begin duidelijk waar de moestuin begon. Wat bevestiging van gewenst gedrag was voldoende om haar op het pad enuit de bakken te houden. Het gebeurt een enkele keer dat ze onverhoopt een poot in een van de bakken zet. Dat is meestal als haar aandacht bij het paard is en niet meer nadenkt waar ze haar poten neer zal zetten. Maar dit gebeurt zelden.
Daarmee is makkelijk moestuinieren zowel voor Jet als mij onthaasting en ontspanning. Een aanrader (even reclame maken: de crux zit in de Makkelijke Moesttuinmix)!