17-8-2015 hondenetiquette

Omdat ik het als mijn verantwoordelijkheid zie om Jet zoveel mogelijk te behoeden van ongewenste ervaringen, kies ik mijn wandelrondes bewust. Aangezien het vandaag regende (wat de kans op het treffen van andere honden verlaagd), durfde ik het aan een leuk paadje te kiezen. Deze heeft alleen 2 dode hoeken, waardoor ik het zicht op andere honden even kwijt ben. We waren bijna om de tweede bocht, op het moment dat op 75 meter iemand met 2 honden ons tegemoet loopt. Jet twijfelde, maar koos er helaas toch voor om blaffend in de richting van de honden te rennen. Om Jet op het idee van weg lopen als alternatief te bieden, liep ik het pad opzij in. Jet keek achterom, stopte met blaffen en kwam naar bij toe lopen. Voor Jet was dit een geweldige keus; om niet door te lopen tot de andere hond, te stoppen met blaffen en naar me toe te lopen!
Helaas deed de andere hondeneigenaar niets anders naar stevig door lopen. Een van de honden rende blaffend achter Jet aan, wat voor Jet geen beloning was voor het weg lopen van de andere honden. Ik heb Jet aangelijnd terwijl de honden gespannen tegenover elkaar stonden. Uiteindelijk koos de andere hond er zelf voor om weg te lopen. Ik wilde Jet graag zelf aan laten geven wanneer ze er aan toe was om weg te lopen. Helaas bleef de eigenaar in stevige pas met de andere hond in onze richting lopen. Daardoor koos ik voor een compromis tussen Jet de tijd geven en een volgende confrontatie voorkomen. Ik heb haar er eerder uit gehaald dan ze er aan toe was en ben een stuk met haar het pad in gelopen.
Op 50 meter van het kruispunt met bosjes, heb ik haar de tijd gegeven om te kijken, na te denken en een keus te kunnen maken. Ik ging er vanuit dat we op een veilige afstand stonden en de andere eigenaar het pad in zou lopen waar wij vandaan kwamen.
Mijn klomp brak op het moment dat ze in zicht kwam en wat tegen met zei (wat ik niet verstond door een blaffend Jet). Ik gaf verbaal en non-verbaal aan dat ik niet voor niets van haar weg liep en wilde dat zij ook van mij weg liep. Het was duidelijk dat ze het niet met me eens was en bij het weg lopen iets in de trant zei dat ik het verkeerd deed. Jet en ik zaten inmiddels aan de top van onze ergernis.

Via deze weg daarom mijn (en Jet) haar verzoek om ieders keus en ruimte te respecteren. Ik ben heel bewust bezig om Jet te begeleiden om haar te leren dat ze kan kiezen voor het niet benaderen of weg lopen van honden. Het zou fijn zijn en het leerproces versnellen, als andere hondeneigenaren Jet en mijn keus van weg lopen respecteren en bekrachtigen door niet achter ons aan te lopen, maar afstand te houden. Hopelijk kan Jet dan in de toekomst een andere hond beleefd ontmoeten. Zolang dat niet binnen haar mogelijkheden valt, is het zoveel voor Jet als voor de andere hond een ongewenste en onaangename ervaring om blaffend tegemoet gelopen te worden door Jet.
Kortom help als hondeneigenaren elkaar en onze honden. Kleine moeite, groot plezier.  En voor die keer dat het me niet lukt een blaffende benadering van Jet te voorkomen (gemiddeld 1 keer per maand) zeg ik sorry tegen de andere hond, andere eigenaar en tegen Jet.

Zie ook hondenetiquette.nl.