4-9-2015 keuzes en grenzen

Half augustus volgde ik bij Sheila Harper een seminar over keuzes en grenzen. Voor wie zich afvraagt wat dat in de dagelijkse praktijk (in huis) voor Jet betekent deze blog.

Ligplaats
In huis heeft Jet de keus waar ze ligt. Op een kussen of op de vloer. Op afstand, dichterbij of met lichamelijk contact. Afhankelijk van haar behoefte en onze positie en activiteit, wisselt ze af tussen deze opties. De begrenzing op dit gebied is dat ze in een dichte bench ligt als er les is en Paul niet thuis is. Zonder deze begrenzing en de radio aan, kan ze zichzelf geen rust gunnen. Gemiddeld een keer per dag zet ik de bench in omdat de omstandigheden te onrustig zijn en de kans groot is voor ongewenst gedrag naar de katten of na het jagen op de katten.

Snacks en kluiven
Jet waardeert het als ze mag kiezen welke snack ze wil. In beide handen heb ik dan een kluif. Door ruiken, aanwijzen met haar neus en/of aanpakken, laat ze zien welke ze het liefste wil. Een variant is dat ik de bak met gemengde snacks voor haar op de grond zet. Zorgvuldig pakt en eet ze waar ze zin in heeft (dit wisselt per keer). Wat haar in de weg ligt, haalt ze uit de bak en legt ze op de grond. Jet eet niet door tot alles op is, maar stopt als de lekkere hapjes er uit zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid spek op haar ribben, haal ik de bak eerder of later weg.

Aaien en aandacht
In het aaien en aandacht krijgen, is mijn inschatting dat Jet soms twijfelt. Ze wil dan graag de aandacht, maar bijvoorbeeld liever subtieler of op een andere plek. Als het contact bewust en vanuit rust gebeurt, kan ze haar keus maken. Dat doet ze door zich in te parkeren en zo aan te geven waar ze geaaid wil worden of weg te lopen als het genoeg of teveel is.

Grenzen
De meeste begrenzing en begeleiding vraagt Jet in huis als de katten onrustig zijn.
Als er klanten komen zou ze het liefst mee naar achter lopen. Om de rust te bewaren (en het blaffen zoals nu beperkt te houden), blijft ze meestal in huis. De deur die we achter ons dicht doen is letterlijk de grens, waar ze zich vrijwel altijd vlot bij neer legt.

Vaardigheden
Jet is nu vaardig genoeg om met de meeste dagelijkse situaties voor zichzelf en voor ons naar wens om te gaan. Waardoor ze veel ruimte heeft voor haar eigen keuzes en een beperkte hoeveelheid grenzen. In haar puptijd was dat natuurlijk anders. In die periode had ze behoefte aan veel grenzen en een beperkte keuzemogelijkheid. Keuzes
Er zijn nog veel meer keuzes in huis te beschrijven (smaak en type voer, (regen)water, temperatuur van ligplaats, moment van behoefte doen, zich terug kunnen trekken etc.). Het is interessant om eens vanuit je eigen hond te kijken waar hij een keus heeft en ook waar het hem helpt om begrenst te worden.