30-10-2015 wandeling

Verschillende cursisten heb ik beloofd een filmpje te maken van het wandelen met Jet en hoe ze daarin keuzes mag maken. Ware het niet dat een activiteit vaak anders verloopt als Paul filmt, zo ook deze keer. De omstandigheden leenden zich maar beperkt om Jet te laten kiezen. Of wat achteraf een mooi keuzemoment was (kijken naar een hond op afstand en zelf beslissen wanneer ze weg keek en weg liep), staat niet op film.
Als de omstandigheden geschikt zijn, heeft Jet keuze in:
- richting
- snelheid
- tijd (snuffelen, kijken etc.)
- duur wandeling
Ze heeft geen keus in:
- zitten en oogcontact bij het uit de auto komen
- zitten en oogcontact voor het oversteken
- aan slappe lijn lopen
Ik begrens haar in richting als het nodig is om te voorkomen dat ze in een ongewenste situatie terecht komt. Ook begrens en bewaak ik de lengte van de wandeling (en daarmee de richting om te voorkomen dat ze halverwege haar zelf gekozen rondje 'op' is).
Wat we samen doen, afwisselend initiatief in nemen:
- oogcontact
- aai-/contactmoment
- over of op een obstakel
- bij me komen; spontaan en op vraag
Tijdens de wandeling schat ik in wanneer een geschikt moment of plek is voor:
- verstoppen van mezelf als ik het idee heb dat ze me onvoldoende in de gaten houdt
- samen zitten en kijken
- zoekspelletje
- welke afstand en strategie nodig is om afleiding te passeren
- 3 of 10 meter lijn of los lopen
Op het einde van het filmpje loopt Jet een stuk achter me, dat doet ze als het (even) genoeg voor haar is. Voor mij de uitdaging om dan langzaam te lopen, soms is ze daarna weer hersteld en loopt ze voor me uit. Ze laat hiermee zien dat ze mentaal op dat moment vol zit met alle indrukken. Als ik in stevig tempo nog een half uur door zou lopen, loopt ze met me mee. Maar ook bij de wandeling gaat het om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Deze wandeling duurde ongeveer 40 minuten.