21-12-2015 op bed

Al jaren zeiden we tegen elkaar dat we verwachtten dat Jet graag bij ons zou willen slapen. De eerste weken als pup was dat ook het geval en was ze met gemak te dragen. Daarna sliep ze beneden, eerst in de bench, daarna er buiten. Daar legde ze zich bij neer en liep na de laatste ronde op de automatische piloot de bench in, ook toen het deurtje open bleef. In de loop van de ochtend ging ze in de keuken op de fatboy liggen.
Ondanks dat we haar ons gezelschap gunden, bleef het bij de constatering. Totdat Paul de stoute schoenen aan trok en Jet naar boven tilde terwijl ik ziek op bed lag. Jet werd er in eerste instantie zo blij van dat ze van gekkigheid niet wist waar ze met zichzelf heen moest. Na de uitnodiging om op bed te springen, draaide ze zich razendsnel op een rolletje tegen me aan. Daar heeft ze de rest van de middag muisstil gelegen.  

Dit gunden we haar (en onszelf) vaker, alleen was het optillen voor de steile trap de bottle neck. 27 kilo en een lang lijf, grenst aan wat de trap op en af te dragen valt, ondanks dat ze zich niet verroerd.
De periode erna stelde ik haar 's avonds de vraag of ze boven wilde slapen. Dat deed ik door bij de trap te staan, haar aan te kijken terwijl ze in de bench lag en "Jet boven slapen?" te zeggen. Eerst kwam ze wel, maar met een lage houding, daarna een paar dagen niet, daarna wisselend. Inmiddels gaat ze na de laatste ronde niet meer in, maar voor de bench liggen of loopt wat rond tot we het haar vragen. Ze komt dan met een lage, smalle kwispel (is voor Jet als weinig kwispelende hond een groot signaal) naar me toe draven. Ze parkeert zich vervolgens in voor de trap in de positie voor het optillen. Met behulp van het woord "optillen" kondig ik het optillen aan. Beide slaken we dan een diepe zucht voordat we de trap op lopen. Boven aan gekomen is een rondje door de slaapkamer niet aan de orde, ze loopt in een rechte lijn naar het bed om zich te settelen. Ze wacht tot een van ons ligt, om zich vervolgens tegen benen, voeten of een rug aan te vleien. Dat houdt ze de hele nacht vol en als het zo uitkomt met gemak een paar uur langer om uit te slapen. We laten in het midden wie het meeste van wie geniet. En ja de haren en zand nemen we voor lief.