15-3-2016 andere honden

Jet maakt nog steeds nieuwe speelvrienden met honden die ze kan leren kennen.
De afgelopen maanden is ze mee gegroeid met Sint Bernard Luna. Ondanks dat Luna inmiddels een stuk groter is, waardeert Jet de speelmomenten. Luna neemt geregeld tijd voor een snuffelmoment. Jet respecteert dat en snuffelt dan mee of als ze vindt dat Luna te ver gaat, blijft Jet in de bak liggen wachten tot Luna terug komt.

Met Witte Herder Storm heeft ze sinds een half jaar vriendschap gesloten. Het duurde een paar wandelingen voordat ze op elkaar afgestemd waren. De begroeting geeft wederzijds veel positieve spanning, maar ze kunnen beiden steeds sneller schakelen naar snuffelen, spelen en samen op lopen.

Met kruising Terriër Brassa hebben we een paar keer gewandeld. We hoopten dat de dames elkaar konden vinden en samen los konden lopen. Dat blijkt nu niet haalbaar, ze geeft beide honden te veel vrijheid en snelheid waarmee ze elkaar in negatieve zin activeren. Met de begrenzing van een lange lijn en onze oplettendheid, lukt het om samen een wandeling te maken waarbij de dames stukken samen op lopen en snuffelen. Voor beide honden is dit een goede oefening om te leren dat contact met een andere hond, niet altijd spelen met een andere hond betekent.

In het zien van onbekende honden zit een langzaam stijgende lijn. De kritieke afstand waarop Jet reageert met blaffen wordt kleiner (ongeveer 50 meter). Het lukt vaker dat ze naar een andere hond kijkt, stil blijft en observeert en zelf kan bepalen wanneer ze genoeg heeft gezien. Voorwaarde is dat de afstand groot genoeg is en de hond parallel of van haar af beweegt.
Ondanks dat ik mijn wandeltijden en -plekken aanpas, overkomt het ons 1 tot 2 keer per week dat een hond te dichtbij is. Ik kies de minst slechte route en wacht tot de andere hond op afstand is.

Daar staat tegenover dat de oefenwandelingen met Labrador Mexx en Witte Herder Storm erg goed gaan. Ze context is voorspelbaar waardoor het nu ook haalbaar is om op afstand te passeren.

Op de foto een Stabij die Jet overrompelde en in eens achter haar stond (ik had voer gestrooid). Ze was kort gespannen en liep daarna achter en om hem heen te snuffelen. Deze situatie was een uitzondering. Normaal gesproken lukt dit alleen als de afstand minimaal 25 meter is en Jet (nog) niet door heeft dat er een andere hond is.