15-1-2016 (in het) ritme

Doordat de eerste les- en werkweek begon met sneeuw en ijs, was Jet uit haar riemde. Vier dagen erf/huisarrest veroorzaakte onrust bij Jet, wat ze uitte in reactief gedrag op geluid buiten en de katten. Het komt heel soms voor dat ze vier dagen het erf niet af komt, maar dan zijn er lessen. En daarmee veel geuren en een paar contact- en speelmomenten met andere honden. Aangezien Jet uitgerust uit de kerstvakantie kwam, bevielen haar die vier dagen op het erf in het geheel niet. Ondanks de rondjes en zoekspelletjes op het erf en de knuffel- en oefentijd in huis.

Jet is blij dat vanaf afgelopen zaterdag alles weer volgens planning verloopt. De lessen met aandacht van cursisten tijdens het koffierondje, het (spel)contact met verschillende honden van cursisten en na afloop van de lessen een erf met geuren.
Daarbij vindt Jet het fijn dat ik weer uren achter de computer maak (lees stil zit en Jet tegen of op mijn voeten ligt). En natuurlijk dat we ook weer het gebruikelijke uitlaatritme hebben. Als er lessen zijn betekent dit dat Jet niet iedere dag behoefte heeft om het erf af te gaan. Drie tot vier keer per week op pad is voldoende. Niet alleen samen met mij op pad, maar vaak is een van die keren een wandelafspraak met een hondenvriendin van Jet. En als het zo uitkomt, is een andere keer een oefenwandeling met honden op afstand.
Jet is er helder in of ze toe is om het erf af te gaan. Als ze snel en diep ligt te slapen als ik stil zit, betekent het dat ze de indrukken van de vorige dag nog verwerkt. Ligt ze alleen te dommelen ondanks dat er rust is in huis, dan is ze toe aan een rondje buiten het erf.
Tijdens lesdagen gaat Jet bij de eerste les (ongeveer drie kwartier) mee naar achter tijdens het koffierondje. In de meeste lesweken heeft ze met drie honden een speelmoment op het erf. Natuurlijk starten Jet en ik alle dagen met een mestronde op het erf (gemiddeld half uur).
In de vakantie is na een paar dagen te merken dat Jet opgeladen is, dan is ze er aan toe om iedere dag het erf af te gaan. Daarbij geeft Jet de voorkeur aan het afwisselen van wandellocaties en loopt ze iedere wandeling een deel los. Ze beperkt zich meestal tot een paar sprintjes en wil vooral snuffelen en af en toe knuffelen.

Al met al was ook ik geneigd om meer met Jet te doen dan waar ze behoefte aan had of kon verwerken. In de loop van de tijd is dit het ritme wat ontstaan is en kijk ik per dag waar haar ze aan toe is.  

En zoals de foto's laten zien, sluit Jet de dag graag af bij de houtkachel. Het liefst omringt door de katten en mij, maar ook zonder ons gaat ze bij de kachel liggen.

P.S. een aanrader voor katteneigenaren Stratch Lounge Classic, zie vooraan de foto met onze zwarte kat er in. O.a. te koop bij Eko4petz.nl. Niet goedkoop, maar zijn geld waard gezien het dagelijkse plezier dat de katten er aan beleven.