13-10-2016 jarig

Jet is vandaag 4 jaar geworden. Dat viert ze dit jaar met een groot bot.
Tot aan de zomer heb ik Jet haar leeftijd omschreven als 3,5 jaar, dat klinkt namelijk anders dan bijna 4. Dan is ze toch echt een volwassen hond. In huis was dat al langer te merken. Het afgelopen half jaar ook in het spelen met haar hondenvriendinnen. De speelmomenten zijn korter en ze schakelt eerder naar snuffelen en samen oplopen.

De bijna wekelijkse oefenwandelingen met andere honden werpen zijn vruchten af. Ik zet steeds meer in op succeservaringen. Waardoor de onderlinge afstand minder belangrijk is, dan de positieve ervaring voor Jet. De spanning loopt bij Jet minder snel op en ze kan eerder schakelen naar snuffelen terwijl er andere honden in zicht zijn. Naar mijn idee komt dat voor een groot deel omdat de oefenwandeling inmiddels een voorspelbare situatie is geworden. Daardoor weet ze dat ze er op kan vertrouwen dat de andere honden op gepaste afstand blijven (en niet op haar af komen lopen). Het helpt haar dat ze de tijd krijgt om de andere honden te observeren en in haar spanning te zakken terwijl de honden nog in zicht en geur zijn.
We zijn de oefenwandelingen gestart met honden die ze al eens (los) ontmoet had. Inmiddels lukt het ook met honden die helemaal nieuw voor haar zijn. Als de omstandigheden gunstig genoeg zijn, maakt ze ook de vertaalslag naar vreemde honden die we in de wandeling op afstand zien (en Jet ruikt). Het contact met andere honden zal voor Jet altijd een onderwerp blijven en daar leer ik heel veel van!

Hoe het er op andere fronten voor staat, volgen andere blogs.