31-3-2017 hersenwerk zwabbers

Geïnspireerd door filmpjes op de facebookgroep en site van hersenwerk voor honden heb ik met Jet de laatste tijd het hersenwerk weer opgepakt. Na een rondje door Action hadden we een nieuw spel: de zwabbers in een mandje. Het filmpje (onderaan de pagin) is een compilatie van een sessie waarin we ons samen 10 minuten met dit spel hebben vermaakt. Na het 'samen' snuffelen en zoeken waren we allebei voldaan van dit qualitymoment.

Dit waren onze stappen:
1. mandje met wat brokjes
2. mandje met brokjes onder 1 gespreide zwabber
3. mandje met voer onder en tussen 2 zwabbers
4. mandje met voer onder en dieper tussen 4 zwabbers op lange kant
5. mandje met voer onder en tussen 4 zwabbers op kop

Het mandje bood ik hetzelfde aan als de voerbak; zitten, oogcontact en 'vrij'. Daarna gaf Jet aan hoe lang ze met het mandje bezig wilde zijn. Pas als ze zelf stopte met snuffelen en ik verwachtte dat het voer op was, ging ik door naar de volgende stap. Op het einde nam ze snel na het begin van een nieuwe stap een snuffelpauze en keek op. Ik heb gewacht en deed de aanname dat haar neus en/of even pauze nodig had. Daarna heeft ze nog een tijd in het mandje gesnuffeld.
In de hulphondencursus heeft Jet het geven geleerd. Tussendoor gebruikte ik deze oefening om haar mij de zwabbers te laten brengen.

Wie zich aan het einde van het filmpje afvraagt of er een vliegtuig naast ons opsteeg: dat was onze luidruchtige centrifugerende wasmachine.