Duo krijgt vertrouwen in medehond terug

22-1-2013

Tirza is een labrador-retriever van acht jaar, Pip een kruising-terriër van vier jaar. Deze dames zijn dol op elkaar en spelen graag samen.

Tijdens een van de wandel­lessen kaart eigenaar Jan aan dat de ­honden in de loop van de jaren feller zijn geworden naar andere honden. Nadat ze meerdere keren aangevallen zijn door ontsnapte erfhonden, hebben Tirza en Pip besloten dat aanval de beste verdediging is. Tirza is degene die begint met blaffend naar de andere hond rennen, Pip rent blaffend achter haar aan.

Ik ben verbaasd als ik dit verhaal hoor. Pip volgt vanaf haar puptijd wekelijks een cursus. In vier jaar tijd heb ik haar nog nooit zien blaffen naar andere honden. Tirza heb ik een paar jaar niet gezien, maar in de jaren dat Jan wekelijkse lessen met haar volgde, was het een hele sociale hond.

Om een idee te krijgen van Tirza’s gedrag, stel ik voor dat Jan haar meeneemt naar de wandelcursus. Met andere honden bouwen we het contact rustig op, om zeker te weten dat het een positieve ervaring wordt voor Tirza. Maar ook voor Jan, want hij vindt het tegenwoordig moeilijk om in te schatten met welke honden het contact gewenst verloopt.

Pip loopt de eerste paar wandelingen in de buurt van honden die sociaal in de omgang zijn. Dit gaat zo goed, dat we na een paar lessen besluiten dat Tirza met een andere hond los kan lopen. Tirza is erg blij en leeft zich uit in het spel. Tirza, maar ook Jan en Pip, krijgen in de loop van de lessen het vertrouwen in het contact met andere honden weer terug.

Tegenwoordig neemt Jan beide honden afwisselend mee naar de wandelles. Vorige week merkte hij terloops op dat het wandelen in het dorp zo goed gaat. De honden ­kunnen nu zonder blaffen andere honden passeren! Volgens hem komt het door de positieve ervaringen ­tijdens de wandelcursus. Iedereen blij!