Hoe krijg je een teckel stil tijdens het bellen?

5-2-2013

Vera is een teckel van twee jaar oud. Zoals alle teckels is Vera erg pienter en heeft ontdekt hoe ze tijdens telefoongesprekken (negatieve) aandacht van haar eigenaar Femke kan trekken; door te blaffen. Het is maar een klein hondje, maar ze kan veel geluid produceren. Behalve dat dit hinderlijk is, is het ongepast omdat Femke vaak thuis voor haar werk belt. Daardoor heeft ze in het verleden op het blaffen gereageerd om het te stoppen. Meestal gaf ze haar een kluif ter afleiding, zodra de kluif op was, begon Vera weer met blaffen.

Om het succes van het blaffen weg te halen, komen we samen tot een plan om het te voorkomen. Hiervoor heeft Femke het moment van de lange wandeling verplaatst. Ze zorgt nu dat ze dit gedaan heeft voordat ze toe is aan de telefoongesprekken. Op deze manier heeft Vera gericht aandacht gehad, en is ze fysiek en mentaal voldaan. Daarna legt Femke diverse dingen klaar voordat ze gaat bellen, zoals een kluif, een speeltje om voer uit te likken, maar ook diverse denkspelletjes, zoals (eier)dozen of handdoeken waarin snoepjes of speeltjes verstopt zijn en waarvoor Vera haar best moet doen om ze eruit te krijgen.

Femke geeft Vera een van deze dingen gegeven voordat ze begint met bellen. Tijdens het bellen let ze erop dat ze het gesprek afrondt voordat Vera klaar is met haar kluif of geeft Vera een ander speeltje. Zo lukt het om Vera stil te houden tijdens de telefoongesprekken. Voorlopig is dit de volgorde om van het stil zijn een nieuwe gewoonte te maken. Na een paar weken is het mogelijk de speeltjes steeds later te geven. Vera leert hierdoor dat stil en rustig zijn tijdens bellen leuke dingen oplevert. Daarna zal het mogelijk zijn om deze afleiding af te bouwen. Op dit moment is Femke al blij dat ze zonder geblaf van Vera kan bellen.