Paaseieren zoeken

26-3-2013

In het kader van Pasen, heb ik voor de honden uit een vervolgcursus het paaseieren zoeken op het lesprogramma staan.

Janna reageert verheugd omdat ze thuis een begin heeft gemaakt met het zoekspel, maar haar jonge hond het nog niet goed lijkt te begrijpen. Maxi is een Amerikaanse bulldog van zes maanden oud. In plaats van chocolade-paaseieren is het de bedoeling dat ze een buideltje met lamslongblokjes vindt.
Het spel begint makkelijk om succes te garanderen. Maxi krijgt de opdracht op te blijven zitten, zodat Janna het buideltje op twee meter in zicht kan weg leggen. Daarna loopt Janna terug naar haar hond. Als Maxi haar aankijkt zegt Janna ‘Zoek’ en loopt Maxi direct naar de buidel. Janna clickt haar voor het aanraken van de buidel en haalt een lamslongblokje uit de buidel. Maxi vindt dit een geweldig alternatief voor paaseitjes.
Om er voor te zorgen dat Maxi met haar neus gaat zoeken in plaats van het buideltje op zicht vindt, legt Janna de buidel half uit zicht achter een paaltje. De volgende stap is het verstoppen uit Maxi haar zicht, maar nog steeds op een meter of twee afstand.
Omdat Maxi Janna eerst aan moet kijken voordat ze mag zoeken, is haar blik even los van de richting waar de buidel ligt. Daardoor is het nodig dat ze haar neus in gaat zetten om de buidel te vinden. Ze kwispelt als ze de buidel gevonden heeft en pakt deze zelfs in haar bek.
Dat geeft een mooie aanleiding voor Janna om dit spel thuis moeilijker te maken, ze kan Maxi de buidel naar haar laten apporteren. Om het spel moeilijker te maken, kan ze doen alsof ze de (lege) buidel op meerdere plekken verstopt en de tijd ervan blijven verlengen. Volop mogelijkheden voor Janna en Maxi om te zoeken tijdens de paasdagen (en daarna). Vrolijk Pasen!