De wijde wereld

9-4-2013

Doortje is een Duitse Herder teef. Ze was negen weken toen ze met eigenaresse Lies naar de pupcursus kwam. Voor Doortje bleek de wereld erg spannend en nieuw. Wat niet verwonderlijk was omdat ze zowel bij de fokker als de eigenaar nog niet meer had gezien dan het huis en het erf.
Op het trainingsveld bleef Doortje aan de rand zitten en keek haar ogen uit. De aanwezigheid van andere honden en mensen was voor haar behapbaar, als ze voldoende te snuffelen had. Daarom lagen er op het trainingsveld diverse voorwerpen en speeltjes.
Als de andere pups in haar beleving te dicht bij kwamen, vond ze dat zo spannend dat ze ging piepen.
Na een paar lessen voelde ze zich meer op haar gemak en had ze de moed om te snuffelen aan mensen en de andere honden.
Daarna maakte ze vlot de overstap naar spelen met andere pupsen daar genoot ze zichtbaar van. Het had Doortje geholpen als ze bij de fokker al kennis had kunnen maken met de wereld, door korte uitstapjes te maken.
Doordat Lies in het buitengebied woonde, kreeg Doortje de gelegenheid om in haar eigen tempo te wennen aan haar nieuwe omgeving. In de stad waren de indrukken voor Doortje waarschijnlijk te overweldigend geweest.

Nu kon Lies met Doortje op stap naar locaties die voor haar behapbaar waren. Doortje had even de tijd nodig om de kat uit de boom te kijken, maar stapte daarna nieuwsgierig de wijde wereld in.