Veiligheid en vertrouwen voor pup Mila

16-4-2013

Mila is een Duitse Dog en komt als pup van 8 weken bij familie de Boer in huis. De fokker heeft haar niet aan een bench gewend. Hier maakt Alice de Boer vanaf de eerste dag een project van. Als slaapplaats kiest Mila een laag hondenbankje in de woonkamer. De eerste nacht besluit Alice om haar matras in de kamer te leggen, zodat ze bij Mila in de buurt is, voor de zindelijkheid en aanwezigheid. Het is voor een pup een grote overgang van de vertouwde omgeving bij de fokker met de ouders en broers en zussen, naar een plek met mensen die ze een paar keer heeft gezien, in een onbekend huis zonder andere honden.

Na de laatste ronde gaat Mila slapen op het hondenbankje. Deze plek zoekt ze ook op na het eerste plasmoment. Na het tweede plasmoment is Mila erg onrustig. Het lukt Alice niet om Mila haar rust te laten vinden op het slaapbankje. Dat lukt wel wanneer Mila tegen Alice aan ligt op de matras. Alice twijfelt of ze dit goed zal keuren. In de toekomst wil ze dit absoluut niet. Bij de hondentraining van een jaar of 10 geleden heeft ze geleerd dat een hond op zijn eigen plaats MOET slapen. Alleen zegt haar gevoel dat Mila veiligheid, vertrouwen en steun nodig heeft. Ze besluit Mila te laten liggen en belt me de volgende ochtend op met haar vraag.

Naar mijn idee heeft ze het goed opgelost door Mila toe te staan tegen haar aan te liggen en haar daarmee veiligheid en vertrouwen te bieden. Mijn advies is om Mila de volgende nacht op haar eigen plek te leggen, maar haar de keus te geven contact te zoeken als ze daar behoefte aan heeft. Mijn ervaring leert dat de meeste pups na een week genoeg gewend zijn om de nacht met vertrouwen door te komen zonder fysiek contact met de eigenaar.