Held op sokken

4-6-2013

Karel is een herder van twee jaar oud. Annelies heeft hem een half jaar geleden van een collega overgenomen,die onvoldoende tijd voor de hond bleek te hebben.
Karel blijkt een held op sokken. Hij is niet zo stoer te zijn als hij eruit ziet. Mensen en honden vindt hij spannend, wat hij uit in blaffen.

Doel van de lessen is dat Karel in een gecontroleerde situatie zijn vertrouwen in mensen en honden terug krijgt en Annelies leert hoe ze Karel hierin het beste kan begeleiden.
Aan het begin van de les mag Karel mee naar binnen het leslokaal in. Hij krijgt daar in de loop van de tijd steeds meer handigheid in. Het is mooi om te zien dat zijn spanning zover zakt, dat hij inmiddels na kan denken en voor zichzelf handi­ge keuzes kan maken. Dat doet hij door zijn eigen grenzen te respecteren. Hij loopt samen met Annelies twee meter het leslokaal in. Hij snuffelt en gluurt ondertussen rond. Na een paar seconden loopt hij terug naar buiten. Daar maakt hij samen met Annelies een rondje over het trainingsveld om letterlijk en figuurlijk een luchtje te scheppen.
Na een paar minuten komen ze weer samen naar binnen. Deze keer verdubbelt Karel de tijd en afstand in het leslokaal. De andere cursisten helpen Karel door rustig te ­blijven zitten en de andere kant op te ­kijken.
Annelies steunt Karel door rustig tussen hem en de cursisten in te staan. Nadat Karel een paar keer van binnen naar buiten is gelopen, kiest hij er zelf voor om op de deurmat aan een botje te kluiven.
Na een paar minuten gaat hij kort naar buiten. Wanneer hij terug komt loopt hij samen met Annelies een rondje langs de cursisten. Uitgebreid besnuffelt hij hun broekspijpen. Aan het begin van het rondje staat hij nog met een lagere houding, aan het einde van het rondje staat hij recht op zijn poten. En dat zonder een blaf!