In stress versterken hond en eigenaar elkaar

18-6-2013

Kwibus is een Anatolische herder van 1,5 jaar oud. Een paar maanden geleden is zijn eigenaresse Linda cursus komen volgen. De aanleiding was het blaffen aan de lijn naar andere honden.
Als pup was Kwibus al geen held. Als jonge hond heeft hij een paar keer een negatieve ervaring gehad met andere honden. En door een elleboogoperatie en bijbehorende revalidatieperiode, heeft Kwibus een paar maanden bijna geen honden gezien. Door het trekken en blaffen tijdens het wandelen, is Linda de lol van het uitlaten vergaan en durft ze Kwibus niet meer los te laten met andere honden.

In de basiscursus krijgt Linda uitleg over de lichaamstaal van Kwibus. Ze ontdekt dat hij onzeker en onhandig is in zijn contact naar andere honden.
In de lessen bouwen we het contact met andere honden rustig op. In het begin is voor Kwibus het idee dat er aan de andere kant van het gebouw honden aanwezig zijn, al genoeg om spanning op te bouwen. Omdat Linda zich opgelaten voelt als Kwibus blaft, raakt ook zij gestrest. Daardoor versterken ze elkaar. De spanning vloeit weg zodra Kwibus doorkrijgt dat Linda ervoor zorgt dat hij op veilige afstand van de andere honden blijft.
Deze eerste stap is voor Kwibus en Linda de pittigste. Beiden blijken ze verbaasd als Kwibus stil blijft terwijl de honden voor hem in zicht zijn. Eerst op ruime afstand, later op een meter of vijf.
Bij mijn aankondiging van een les op locatie, komt bij Linda onzekerheid en spanning op. Ze twijfelt of Kwibus hier nu aan toe is. We bouwen de les rustig op, met genoeg onderlinge afstand. Kwibus lijkt helemaal in zijn element en Linda ontspant. Linda haar dag kan niet meer stuk als Kwibus met een