Veilig uit de auto

2-7-2013

Nora is een kruising terriër van ongeveer een jaar oud. Eigenaresse Minke geeft tijdens het rondje aan, dat Nora haar laatst te snel af was en al uit de auto sprong, voordat ze de lijn om kon doen. Gelukkig kon Minke Nora direct weer bij zich ­roepen, maar een herhaling wil ze in de toekomst voorkomen.
Voor deze les staat als nieuwe oefening op het lesprogramma dat de honden hun eigenaar in de auto aankijken en wachten op ‘vrij’ voordat ze de auto uit mogen. Het doel van deze routine is zorgen voor veiligheid, samenwerking met de eigenaar en de honden geduld leren hebben.
Om te voorkomen dat Nora in de aanleerfase uit de auto springt, heeft Minke haar aan de lijn in de auto vast gezet. De eerste stap is dat Minke Nora vraagt om te gaan ­zitten. Zodra en zolang Nora zit, doet Minke de klep van de achterdeur rustig omhoog. Op het moment dat Nora overeind komt, doet Minke de klep naar beneden.
Nora kijkt verbaasd naar Minke, want voorheen was dit het moment waarop ze aandacht kreeg van Minke in de vorm van vastpakken en iets zeggen. Nu wacht Minke zwijgend en geduldig tot Nora zelf heeft bedacht dat zitten de manier is om de achterklep omhoog te ­krijgen. In het begin lukt het om de klep een stukje omhoog te doen. Na wat herhalingen van het dicht doen van de klep, gaat het kwartje bij Nora vallen en blijft ze steeds langer zitten. Uiteindelijk staat de achterklep helemaal omhoog. Nora moet nu nog wachten tot Minke de lijn los heeft gehaald en oogcontact maken met Minke. Op het woord ‘vrij’ (dat Nora kent van het wachten voor de voerbak) mag Nora de auto uit.

Een week later gaat dit ritueel al een stuk sneller. Nora heeft geleerd samen te werken en geduld te ­hebben. Minke is blij met dit stukje ingebouwde rust en veiligheid.