Jente

Jente - Border Terriër

Jente deelt haar evaring in de vorm van een brief aan Jet:

Hoi Jet,

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik heet Jente Van de Ossekoele en ik kom iedere week samen met mijn baasje bij jouw baasje trainen om goed over hindernissen te leren springen. Ons groepje bestaat nu uit 3 honden met hun baasjes. Onze baasjes zetten samen met jouw baasje eerst alle hindernissen klaar. Wij moeten dan in de auto blijven….vind ik helemaal niet leuk hoor. En als ik weer uit de auto mag dan ben ik me toch blij blij blij en dan moet ik van mijn baasje aan de slappe lijn lopen en blij zijn tegelijk…….is me toch moeilijk….ik wil namelijk graag blij zijn en ik wil graag gaan springen. Soms….. Jet komt jouw baasje even spieken of ik wel doe alsof ik niet blij ben als ik uit de auto kom en of ik niet blij ben dat ik mag gaan springen. Dan is ze heeeel streng maar ze bedoeld het heeel goed. Dat weet jij al lang hè Jet, als ze streng is is dat om ons nette hondenmanieren te leren en dat is heel handig als je die kent. 

Als ik blij ben Jet dan doe ik mijn hele lijf en staart in kronkeltjes. Vinden veel mensen heeeel leuk om te zien.
Je weet als we weer naar huis zijn hè want dan ga jij springen. Je weet nu al eerder dat ik er ben want de laatste 2 weken ben ik wat eerder gekomen dan konden wij elkaar vast een beetje leren kennen. Dat is fijn voor als we in de TTouch-cursus meedoen. Gaan we dan heel hard (zoals op het TT-circuit) hoesten (ouch-ouch)? Ach, jij weet dat natuurlijk ook nog niet, we gaan naar die cursus om te leren.
Mijn baasje verzint maar wat om op te schrijven voor mij. Doet ze wel vaker dingen voor mij invullen en voor mij (na)denken. Gaan we nog wel aan werken hoor. Misschien wordt het met de TTouch-cursus wel lekker masseren en goed leren luisteren naar elkaar. Masseren, daar houd ik wel van hoor. Doet mijn baasje iedere ochtend bij mij als ik wakker wordt.
Nou Jet ik stop er mee. Schrijf je terug?

Een vrolijke kwispel van Jente

Hoi Jente,

Dank je wel voor je brief. In mijn leven heb ik al wel een paar kaartjes ontvangen, maar dit was de eerste brief!

Ik vind het altijd erg leuk als jullie komen, want dat betekent inderdaad dat ik die dag bij het opzetten van het parcours rond mag lopen. Al vind ik het als herder wel ingewikkeld dat jullie bij het ophalen van de toestellen uit mijn zicht op en neer lopen. Als herder beschouw ik het als mijn taak om overzicht te houden en iedereen bij elkaar te laten zijn.
Als herder kan ik me dan ook niet voorstellen dat ik net als jij alle mensen heel blij zal begroeten. Naar mijn idee hoort daar eerst een grondige (geur)inspectie aan vooraf te gaan. Daarna beslis ik pas of ik blij ben dat die persoon er is. Als ze mij beleeft aaien, stijgen ze in aanzien. Is mijn vertrouwen nog groter dan vraag ik ze om op mijn buik te aaien. In mijn ogen lijkt het er op dat jij je buik aan alle mensen en honden toont. Zo zie je maar weer hoe we als honden kunnen verschillen.
Ik kijk uit naar de TTouch cursus, een massage lijkt mij ook wel wat!


Groetjes, Jet