Loki

Vuurwerkangst Loki - Yslandse Hond

De eerste jaren van zijn leven kon Loki het vuurwerk goed verdragen, zelfs op 31december stapte hij ongestoord rond. Totdat er in onze straat een honderdduizendklapper werd afgestoken…. Hij begon onderaan de trap te blaffen en piepen en probeerde omhoog op te klimmen (hij slaapt in de hal). We hebben hem meegenomen in de slaapkamer, alwaar hij in het bed wegdook en de rest van de nacht bij ons is gebleven.

De eerstvolgende vuurwerkperiode (want helaas blijft het afsteken van vuurwerk niet alleen beperkt tot de 31ste) werd een drama voor hem. Elke knal gaf blinde paniek en probeerde Loki op de bank of op schoot te klimmen. Tijdens de wandelingen droeg hij zijn staart tussen de benen, zijn oren naar achteren en heel hard hijgen, om vervolgens met een strakke lijn zo snel mogelijk weer naar huis of de auto te komen. Tijdens de volgende jaarwisseling hebben we hem weer mee naar boven genomen, maar ook hier weer blinde paniek bij de harde knallen.

Daarom zijn we jaar daarna begin december  begonnen met Puur Onrust en Bach Rescue Remedy. Helaas had dit niet het gewenste effect voor hem waar we zo op hoopten, namelijk het  behapbaar maken van al het geknal.

Dit heftige gedrag van Loki deed ons beseffen dat we alles uit de kast moesten halen wat er maar mogelijk is. Na enig onderzoek op internet, facebook en overleg met Iris en dierenarts hebben we het volgende ingezet; begin december zijn we gestart met Puur Onrust, tijdens elke wandeling een Thundershirt aan,  Adaptilspray zowel in zijn bench en hal als in de auto. En ik heb zelfs tijdens het auto rijden een CD met dog loungemuziek gespeeld, want ook dit schijnt een kalmerend effect te kunnen hebben.
Dat al deze dingen een positief effect hadden, bleek tijdens de wandellessen.  De honden moeten tijdens het koffierondje in de auto wachten voordat ze er uit mogen. Loki is het hier niet altijd mee eens en laat dit weten door te blaffen. Maar de laatste 2 lessen ging het onvoorstelbaar goed, hij beperkte zich tot een halve, losse blaf!

Op 29 december zijn we gestart met Alprazolam (heeft een kalmerende en spierverslappende werking en tevens een blokkerend effect, de harde knallen en de angst worden niet onthouden) op voorschrift van de dierenarts, iets wat gedurende enkele dagen opgebouwd wordt. Dit zijn we blijven gebruiken tot en met 1 januari. Loki merkte op de eerst dag van gebruik dat er iets in zijn lijf veranderde en liet dat blijken door af en toe te piepen en was wat onrustig en instabiel. De tweede dag was hij er schijnbaar aan gewend, want hij piepte niet meer en de onrust was weg. Bij de knallen die er af en toe waren, keek hij op maar de angst bleef uit, zelfs buiten tijdens de wandeling!

Toen was het de 31ste…. De ochtendwandeling was geen probleem, ’s middags werd er in de  wijk aardig wat geknald dus op naar Matsloot waar het lekker rustig was. We konden aan Loki merken dat hij een paar dagen Alprazolam kreeg. Hij reageerde minder goed op wat we van hem vroegen en soms was hij minder stabiel in zijn bewegingen. ‘s Avonds rond 20.00 uur hebben we een klein stukje op het Zernike-terrein gelopen, maar dit was zwaar voor hem. Gedurende de rest van de avond was hij weer heel rustig.
Tijdens de jaarwisseling met het vuurwerkgeknal lag hij lekker in bed en keek alleen op wanneer er een extreem harde knal voorbij kwam. De blinde paniek van de vorige jaren bleef uit! Het is voor ons nu duidelijk dat we met bovengenoemde hulpmiddelen de situatie behapbaar hebben weten te maken voor Loki en zullen dit bij de komende nieuwjaarswisselingen zeker weer inzetten.

Iris attendeerde ons er enige tijd geleden op dat het zeer zinvol is om te proberen het gehele jaar door zijn stressniveau zo laag mogelijk te houden. Omdat dit ook een positief effect heeft op zijn complete geluidgevoeligheid en reactiviteit (dus zoveel mogelijk balanceren tussen de groene en blauwe cirkels van vertrouwen).
Dit betekende dat we zijn gestopt met naast de fiets lopen, balletjes gooien, bezoekjes aan winkels. Daarvoor is in de plaats gekomen dat we nu meestal op een rustige locatie gaan wandelen in plaats van in de woonwijk. Zodat de kans dat we veel andere honden tegen het lijf lopen kleiner is geworden (andere honden ontmoeten of passeren is voor Loki stress verhogend). Daarnaast geven we hem nu in de wandeling de tijd om te snuffelen en binnen zijn mogelijkheden keuzes te maken.
Binnenshuis zijn we meer spelletjes, oefeningen en hersenwerk gaan doen, dit is iets wat hij zeer is gaan waarderen.
Alle maatregelen samen hebben er voor gezorgd dat Loki veel minder reactief is geworden naar andere honden. Hij is meer in balans gekomen en schiet veel minder vaak in de oranje of rode rand van de cirkel van vertrouwen. We zijn blij dat het ons dit jaar gelukt is om Loki ook met vuurwerk veel minder vaak in het rood te laten komen. Daarmee zakt niet alleen voor Loki, maar ook voor ons het stressniveau.