Thomas

Lijnetiquette

(1)

Ik loop met mijn hond Thomas aan de waterkant. Een loslopende hond komt onze kant op. Ik roep naar zijn eigenaar: ‘Doe maar niet’ Hij lijkt me niet te horen. De hond is er bijna. Ik probeer het nog een keer: ‘Hij mag geen honden ontmoeten aan de korte lijn’ Dit keer krijg ik een reactie: ‘Oh – waarom niet?’ Ik leg uit. De hond komt langzaam dichterbij terwijl wij praten. Meneer eindigt ons gesprek met: ‘Ah. Dan is dit wel erg moeilijk. Goede training’, terwijl zijn hond Thomas van top tot teen besnuffelt. Het gaat gelukkig goed en beide honden lopen na een tijdje weg.  

(2)
Ik loop langs de waterkant en sla linksaf, maar Thomas trekt, dus ik keer om. Plots staat daar een hond. In een paar seconden veranderd zijn blik, zijn ogen fixeren zich op Thomas. En het duurt maar even voordat ze elkaar in de haren zitten. En goed ook. Na wat lijkt een eeuwigheid trekt het baasje de hond uit het gevecht en verontschuldigt zich: ze dacht dat we de andere kant opgingen en had haar hond daarom los. Ze had haar hond niet van de lijn gelaten als ze Thomas (ook aan de lijn) aan had zien komen lopen.    

Bij een van deze twee scenes ben ik kokend van woede weg gelopen. En het is niet scene 2. Onze Thomas komt uit het asiel, en bleek het niet goed te kunnen vinden met vooral de reuen bij ons uit de buurt. Op advies van Iris trainen we hem nu om honden aan de korte lijn te negeren (scene 1), zodat hij gecontroleerd met honden kan spelen aan de lange lijn en minder gestresst is mocht een andere hond hem uitdagen. Zo proberen we scene 2 te voorkomen. En dat werkt. Zowel Thomas als ik worden steeds beter in het negeren en ontwijken van honden aan de lijn, hij is speelser bij zijn kameraadjes en liep zelfs een keer uit zichzelf weg toen een andere hond tegen hem gromde. Maar door mensen zoals de man uit scene 1 (en dat zijn er nogal wat) wordt trainen lastig. Het lijkt vaak onbegrip: andere baasjes snappen onze maatregel niet. Daarom vullen ze voor ons in wat we zouden moeten doen (vaak onder de noemer: ‘ze zoeken het zelf wel uit’). Terwijl ze maar één ding hoeven te onthouden: de lijnetiquette. Is mijn hond aan de riem, lijn dan ook jouw hond aan. Kunnen we het er daarna over hebben of ze kunnen gaan spelen, en wat onze trainingsstrategie precies is. En ondertussen is er niemand aan het vechten.

Ik en mijn vriend maken een podcast over hoe we Thomas hebben geadopteerd. Wil je meer over ons en hem weten? Luister dan via https://podgront.nl/afleveringen/puppypodcast-aflevering-3-leveranciers/