Kyra

Kyra - Labrador


Van huis uit zijn we allebei met honden opgegroeid, dus dat we samen ook een hond wilden, dat was zeker. Op het moment dat we er de tijd en ruimte voor hadden, zijn we via de Nederlandse Labrador Vereniging terecht gekomen bij een nestje met zwarte labradors. Uit dat nestje hebben we Kyra meegenomen. Een week later heb ik Akili gebeld om te vragen of ik daar een puppycursus kon volgen en Iris vertelde me dat we direct konden beginnen.

Boja, de hond van mijn ouders, is opgevoed met een slipketting. Aangezien die hond prima luistert, was ik ook van plan dat bij Kyra te gaan gebruiken. Dat was echter niet het plan van Iris. Door het goede gedrag te belonen en het slechte gedrag (indien mogelijk) te negeren, zou ik volgens Iris ook een gehoorzame én enthousiaste hond kunnen krijgen. Ik heb de slipketting in de kast gelegd met het idee dat een slipketting altijd nog kon, mocht de opvoeding op deze manier mislukken. De buren hebben mij waarschijnlijk de eerste weken voor gek verklaard. Ze zagen mij met een hoog stemmetje enthousiast tegen Kyra praten als ze weer iets goeds had gedaan. Ook heb ik veel heen en weer gelopen om het trekken aan de riem tegen te gaan. Tenslotte hebben ze mij af en toe met een plantenspuit voorbij zien komen, voor als Kyra de riem vastpakte en niet weer los wilde laten. Maar dat kon me niet veel schelen, want het werkte!

De puppycursus was zo leuk om te doen, dat we ook de basiscursus en alle gehoorzaamheidscursussen die daarop volgen hebben gedaan. Daarnaast heb ik me (ook naar aanleiding van het boek van Jan Fennel) opgesteld als roedelleider, wat volgens mij elke hond veel rust en duidelijkheid geeft. Nu, anderhalf jaar later, ligt de slipketting nog steeds in de kast en is Kyra een hele fijne hond geworden. We doen nu behendigheid en zullen in de toekomst zeker nog gaan speuren.

Het verschil tussen Boja en Kyra werd me ook steeds duidelijker. Dat verschil zit in de motivatie van beide honden. Als je Boja roept, komt ze met hangende oortjes op je af, bang dat je anders boos wordt. Kyra komt omdat ze het leuk vindt, kwispelend en attent. Je weet maar nooit wat je krijgt, een aai, een hoog stemmetje, een bal of misschien zelfs wat lekkers!

Sara